søndag 7. oktober 2012

Bjorleik 2012

Da var årets Bjorleik over. Grunnet noe problemer med flasking av ølet gjorde vi det ikke så bra, men nå kan det bare gå en vei og det er oppover.

I selve flaskekonkurransen kom vi på tiende plass og i publikumsfavorittkonkurransen fikk vi en åttende plass.


Vi hadde tappet ølet på 0.5 liters flasker, men så fikk vi i ettertid vite at vi måtte levere inn på 0.33 liters flasker. Så for å kunne levere inn til konkurransen så måtte vi tappet om. Det gjorde ølet flatt og mulig noe forurenset. En erfaring rikere er vi blitt så neste konkurranse skal vi stille sterkere.




Men bortsett fra det dårlige resultatet så ble kvelden bra og vi fikk smake mye annet godt øl som de andre deltakerne hadde laget. I tillegg så var Ingrid Elisabeth Skistad fra Nøgne Ø og hadde et interessant foredrag om gjær. Mye å lære, men vanskelig å få med seg når man i tillegg sitter å drikker :D

Til slutt så får vi gratulere vinnerne og si at vi kommer sterkere tilbake neste gang.

søndag 9. september 2012

Bergen Ølfestival

Da var Bergen Ølfestival over for denne gang. Det var mye godt øl å smake på hos alle mikrobryggeriene som var på festivalen.


Foredraget til Gahr var bra, men det kunne vært mye bedre hvis han hadde hatt mer tid. 30 minutter var litt lite.


I konkurranse Året sommerøl som Vestbrygg arrangerte gjorde vi det litt dårligere enn forventet. Vi fikk niende plass med Citrus Sommer og 22 plass med Dawn Weiss. Det var i alt 23 bidrag. I dommerkjemaet til Dawn Weiss sto det at ølen var blitt infisert så da er det ikke så værst å ikke kommepå aller siste plass. Noen hadde et enda dårligere øl. Men hele vitsen med å levere den inn var for å få en tilbakemelding på ølet slik at vi vet hva vi må forbedre oss på.


Vi er stolte over niende plassen og ser frem til neste konkuranse. Klarer vi å gjøre det bedre? 

torsdag 6. september 2012

Bergen Ølfestival 2012

I helgen er det Bergen ølfestival og vi stiller opp.

Fredag kl 18 skal vi få med oss Gahr Smith-Gahrsen sitt foredrag om IPAen – «ølhistorie i et nøtteskall».

Og endelig på Lørdag kl 15 er det klart kåringen av Vestbryggs sommerølkonkurranse. Vi krysser fingrene og håper på en plass blant topp 5 med vårt bidrag Citrus Sommer.

Anbefaler alle til å møte opp. Litt regn stopper vel ikke en entusiastisk ølbrygger.

Sjekk ut Bergen ølfestival sine sider og programmet for helgen. Vi gleder oss.

http://bergenolfestival.no/nb/

onsdag 15. august 2012

Ølkonkurransen Bjorleik

Vi bestemte oss tidlig for å være med i årets ølkonkurranse Bjorleik som finnes sted i Bergen, nærmere bestemt på Laksevåg Kajakklubb. Årets tema ble en øl i belgisk stil med OG til og med 1.050.

Grunnet ferie brygget vi dette ølet tidlig på sommeren. Bryggedatoen ble fredag 29 Juni.

Vi hadde håpet at vi skulle ha fått resultatet og ikke minst tilbakemeldinger fra sommerølkonkurransen før dette brygget slik at vi viste hva som var bra eller dårlig da. Grunnet lite dommere så lar resultatet vente på seg og vi fikk bare sette i gang med bryggingen. Men godt øl det vet vi jo at vi kan lage.

Dette blir altså vårt 11 brygg. Vi hadde som utgangspunkt å lage en Belgisk Trippel med honning. Grunnet begrensningene i konkurransen så bommet vi på OG og prosent for å få en Belgisk Trippel.


Ølet er levert inn hos Vestbrygg så nå venter vi i spenning på hvordan det vil gå i denne konkurransen også.

Her har dere forumsiden til Bjorleik 2012 på norbrygg sin side.
                                                                                             
To pils og en pizza.

TviTvi kompiser

Bryggehelg 2 og 3 Juni

Vi planla tidlig at vi skulle gjennomføre en bryggehelg der vi skulle brygge tre brygg. To brygg lørdag og et brygg søndag. Grunnet alt for mye vind måtte vi flytte bryggelokasjon, men det stoppet oss ikke.

Det tre bryggene denne helgen ble som følger:

PDM IPA (brygg nr 8)
Imperalisme (brygg nr 9)
Whisky sommer (brygg nr 10)

PDM IPA
Det førte og største brygget denne helgen ble PDM IPA. Dette er vår andre IPA. Oppskriften er lik den første, men vi har brukt andre humletyper. Denne IPAen er mer lik oppskriften vi fikk fra Magne (vår gode venn vi traff i Grimstad).
 
Mer øl enn dette kan vi ikke lage i kjelen vi har i dag. Heldigvis kokte det ikke over.

IPAen ble veldig god og veldig annerledes i smak fra vår først IPA. Humletypen har veldig mye og si for smaken. Dette er noe vi selvfølgelig viste, men nå fikk vi oppleve det også.



Denne oppskriften tror vi at vi vil bruke flere enn en gang til.

Imperalisme
Denne ølen er en Brown Ale og fikk navnet til ære for 60 års dagen til Dronning Elizabeths av England. Også dette ølet ble brygget lørdagen. Vi blir flinkere og mer effektiv for hvert brygg. Så dette brygget brukte vi litt over 4 timer på å brygge.


Dette ølet ble bedre etter å ha blitt lagret en stund.

(Bilde av ølet kommer)

Whisky Sommer
Brygg nr 10 Ble brygget på søndag. Dette ølet ble vårt første jubileumsøl så vi måtte gjøre litt stas på den. Vi valgte derfor å lage en Whisky øl. Oppskriften som ligger i bunn på dette ølen er vår brygg nr 7, Citrus sommer.

Også dette ølet ble bedre i smak etter å ha stått lagret en stund. Den er ikke like "røykete" og kraftig i smak som andre whisky øl som man kan få kjøpt på polet, men er absolutt en god øl for de som liker whisky.


Oppskriftene til ølene vil komme i oppskriftsmenyen til høyre.


tirsdag 5. juni 2012

Citrus Sommer, Sommerølkonkurransen

Citrus Sommer er vårt bidrag til Vestbryggs sommerølkonkurranse. Innleveringsfristen var den 2 juni.

Vestbrygg er en lokal ølbutikk i Bergen som har spesialisert seg på salg av bryggeutstyr, malt, humle osv som trengs for å gjennomføre et brygg. Du kan lese mer om dem på www.vestbrygg.no

Kravene de stilte til brygget var som følger:
OG på maks 1050 (OG er måling av sukkerinnhold i ølet før gjæring)
EBC på 25 (EBC er en skala som brukes for å bestemme fargen på ølet)
Alkoholprosenten på maks 5%
IBU og ingredienser er valgfri (IBU er en skala for å måle humlebitterheten i ølet)

Vi brygget Citrus Sommer 1 Mai 2012. Det var en fin dag med godt vær så i tillegg til brygging ble det tid til litt grilling.
        
 
Vår plan var å laget et friskt øl som skulle være lettdrikkende, men samtidig gi en smak som ville bli huske. Vi valgte derfor å lage en litt bitter øl med smak og lukt av citrus. Ølet ble av typen Premium Bitter.
                                       
 
Humlepungen ligger og dupper seg i øloverflaten 

Vi følte vi klarte å komme i mål med ølet. Smaken ble bitter, men allikevel frisk. Vi mener den ble en verdig representant for bryggelaget i sommerølkonkurransen. 


Siden vi ikke har brygget så lenge så leverte vi også inn vår Weissebeer, Dawn Weiss også til Sommerølkonkurransen. Det kommer til å bli gøy å få vite hvilken karakter og hva dommerene synes om ølet vårt. Så nå er det bare å smøre seg med tålmodighet.

Tvi tvi :D

Oppskriften finner du i oppskriftsmenyen til høyre.

onsdag 30. mai 2012

Brygg no. 5-6, Dawn Weiss og Pink but Weiss


Brygg nummer 5 ble en Weissbier som det ble eksperimentert litt med. Men det kommer vi til.

Også denne brygget vi den 31 Mars 2012. Vi begynte tidlig denne lørdagen for å klare to brygg.



Dette brygget gikk det bedre med vaskingen siden det ikke var fult så mye korn som ble brukt.

Ølet ble en god Weissbier som smaken vokste på oss jo flere øl vi har drukket av den. Tror den er litt mild i smak til å være en Weissbier.



Så over til vårt eksperiment. Vi ønsker å gjøre den lettdrikkende Weissen litt mer sommerlig så etter første gjæring delte vi vørteret i to like store deler og tilsatte 4 kg bringebær. Denne lot vi stå på gjæringskarret i 3 ekstra uker.

Slik ser vår bringebærweisser, "Pink but Weiss" ut.



Oppskriften til vår Weiss finner du i oppskriftsmenyen til høyre.

100 Cali, Brygg no. 4


Under hjemmebryggerdagene hos Nøgne Ø traff vi Magne fra ølbryggelaget, AS Nanobryggeriet. Han lot oss smake på en fantastisk IPA som bryggelag han er med i hadde laget. Den var så god at vi fant ut at vi måtte forsøke å lage en lignende IPA selv.
Med tillatelse fra Magne hentet vi oppskriften til dere American IPA fra deres blogg http://nanobryggeriet.blogspot.com.

 Magne til høyre på bildet.

Vestbrygg som vi handler hos hadde ikke de humletypene som Magne hadde brukt så vi måtte gjøre noen endringer. Det ble brukt Cascade og Chinook isteden for Cinook og Citra.

Brygget ble gjennomført den 31 Mars 2012. Klok av erfaring så hadde vi skaffet oss noen monsterstore meskeposer fra Australia. Denne gangen skulle vi ikke få problemer med for dårlig utnyttelse av kornet.


Selv om at vi hadde skaffet oss en større meskepose fikk vi litt problemer med vaskingen. Posen ble for tung å holde oppe mens vi vasket. Det resulterte i at det ble litt søling. Vaskevannet rant ikke så godt ned og det var vanskelig å røre med en liten plastmeskespade som bøyde seg veldig lett.

Når kokingen var ferdig var det bare å få vørteret over i gjæringskarret og gjøre seg klar til neste brygg.


100 Cali fikk navnet sitt fordi den har en IBU på 100 og det er humle fra California. Om du ser i oppskriften vil du se at det stå at IBU er på 68, men i vår iBrewmaster viser den 100. VI stoler mest på iBrewmaster :)


Ølet ble nydelig og kanskje den beste vi har laget så langt. Det ble også veldig godt likt blant alle som har smakt den. Noen mente at den var veldig god, men ikke var bitter nok i smak til å være en IPA: Men IPA, det er den :)

Oppskriften finner du i oppskriftsmenyen til høyre.

tirsdag 29. mai 2012

Brygg no.3, Red Midnight

Det tredje ølet ble en Irish Red Ale. Og ble brygget 4 Mars 2012.  Dette ble vår første brygg der vi fikk brukt krabbekokeren. Endelig en batch på 33 liter istede for bare 15 :)


Vi kom ingen vei med netthandel.no så vi stakk innom Gass Service i Kanalveien i Bergen. Det tok dem under 1 minutt å fikse gassregulatoren. De smurte noe tettingsmasse der lekkasjen var og vips så var den fikset, og det kostet oss ingenting (FREEBEE). Takk til Gass Service. Det kaller vi god service :D

Nå var vi klar til å brygge, men heller ikke dette brygget gikk helt problemfritt. Alt gikk fint helt til vi skulle måle utnyttelsen på brygget. Vi fikk bare ca 40 % utnyttelse. Det viste seg at meskeposen vi hadde som var av type XL var for liten. På butikken sa de at maks mengde korn i den var ca 6 kilo, men vi klarte jo å has oppi hele 9.6 kg korn, og enda var det plass igjen. Det vi ikke tok høyde for var at med så mye korn vill det blid dårlig gjennomstrømning i meskeposten. Så det resulterte i at ølet som skulle ha en prosent på ca 6% ble bare på ca 5%.


Men selv med dårlig utnytteles av kornet ble ølet godt, og det ble godt mottatt av de som fikk prøve det.

Oppskriften finnes i oppskriftsmenyen til høyre.

Dark Snow, Vårt andre brygg

Dark Snow ble brygget i Desember 2011. Brygget var av type Strong Scotch Ale.

Gassregulatoren var fortsatt ødelagt så også dette brygget ble brygget inne i en 20 liters kjele. Vi hadde vært i kontakt med netthandel.no for å reklamere på den ødelagte delen, men de var ikke så veldig imøtekommende. De ville at vi skulle sende inn hele krabbekokeren å ikke bare den ødelagte delen.

Brygget gikk fint helt til vi skulle kjøle det ned. Vi hadde fortsatt ikke kjølespiralen så vi måtte improvisere. Det hadde snødd en del så vi satte kjelen på terrassen og pakket snø rundt den, men når vi målte temperaturen etter en stund hadde den nesten ikke sunket. Vi satte hageslangen inn mot kjelen, men heller ikke dette hjalp. Vi fant til slutt en plastbalje som vi satte kjelen opp og fylte den med kaldt vann fra hageslangen. Hageslangen lot vi ligge i baljen slik at det ble god gjennomstrømning av kaldt vann. Dette var forresten samme måte som vi brukte på første brygg. En effektiv måte om man ikke har noen andre muligheter.

Ølet fikk navnet Dark Snow siden vi knotet så mye med kjølingen. Vi misstenker at det kom noe snø og vann oppi kjelen når vi forsøkte å kjøle det ned, så det ble nok litt forurensing oppi ølet. Men forurensning eller ei, ølet ble godt :D


Oppskriften til ølen finner du under oppskriftsmenyen til høyre.

lørdag 19. mai 2012

True PDM. Vårt første brygg 

Vi brygget vårt første brygg den 26 November 2011. Vi hadde rigget oss opp i garasjen og skulle til å varme opp vannet da vi merket at det luktet veldig mye gass. Vi fant ut at det var en produksjonsfeil på gassregulator som fulgte med krabbekokeren som vi hadde kjøpt fra netthandelen.no. Før vi kunne fortsette bryggingen måtte den fikset. Vi forsøkte å skaffe lim som kunne tette gasslekasjen, men fant ikke lim som herdet fort nok. Det hele endte med at vi flyttet oss inn og benyttet en 20 liters vanlig kjele på komfyren.


Det som skulle bli en 35 liters batch ble isteden på 15 liter.


Etter 3 uker på gjæringskarret og så 1 uker ettergjæring på flaske ble ølet seende slik ut. Mørk med kraftig skum.


Ølet er av typen Baltic Porter og ble døpt "True PDM" av den enkle grunn fordi den var vårt første brygg. Ølet ble godt likt av bryggelaget.
Noen heldige få har også fått smake dette legendariske ølet. Ikke alle likte den like godt, men som med alt annet mørkt øl må du like mørkt øl for å like denne. 

Om du er interessert i oppskriften finner du den i oppskriftslisten i menyen til høyre under "Oppskrifter".

onsdag 16. mai 2012

Bryggeutstyr

Utstyret vi bruker er kjøpt litt rundt omkringt. Vi har en krabbekoker som er kjøpt igjennom netthandelen.no. Krabbekokeren har en gassbrenner med gassregulator og en gryte på 39 liter. Vi har også for ikke lenge siden kjøpt en gassbeholder (ikke den på bilde) på 5 liter av en kompis av Ole Vidar.



Gryten hadde ikke kran så den har vi ettermontert. Kranen og kjølespiralen i kobber er bestilt fra USA.


Meskeposene som vi har brukt som vist nok skal være av type XL var for liten så vi har bestilt noen monsterstore fra Australia. De gjorde susen. Med den går vaskingen (etter litt prøving og feiling) som en drøm.


Som en liten konkurranse så har Ole Vidar og Otto Mikal  laget hver sin meskespade. De ble enige om at en skulle lage en skje og en akulle lage en gaffel. Begge to ble fantastiske og funker som bare det.


søndag 13. mai 2012

Ølbryggerkurs

Siden bloggen vår ble startet opp en stund etter at vi startet å brygge vil vi nå kort fortelle hvordan det hele startet.

Det var lørdag den 29 oktober 2011 og vi befant oss på skolekjøkkenet på Fjell Ungdomsskole, Sotra. Folkeuniversitetet hadde satt opp et kurs i ølbrygging som vi hadde meldt oss på. Kurs var på 8 timer og skulle lære oss kunsten å brygge hjemmelaget øl. Som lærer for kurset hadde Folkeuniversitetet fått inn Robert Smith-Hald som (i skrivende stund) har vært norgesmester i ølbrygging hele fem ganger.



Siden vi hadde relativt kort tid på oss så var det første vi gjorde å måle opp og kverne korner. Kornet ble kvernet på en maltmølle. Det var veldig viktig at kornet ikke blir malt til mel. For å få best utnyttelse av kornet så skulle det bare "knekkes/åpnes". Vannet ble også satt på. Tar litt tid å varme opp 25 liter vann til 70 grader.



Etter at vannet var varmet opp og kornet hatt oppe begynte teorien rundt ølbrygging, og vi fikk en innføring i hva ølbrygging egentlig innebærer. OG, FG, malt, Smaksmalt, Aromahumle og bitterhetshumle for å nevne noe.


Etter flere timer med  teori og praksis gjennomgang satt vi igjen med nærmere 30 liter øl som ble fordelt ut til deltagerne. Vi fikk ca 4 liter øl hver. Ølen ble en Jule Pale med 5.4% alkohol og en IBU på 30.


fredag 27. april 2012

PDM Red Midnight

Dette er vårt brygg nr 3. Det er en Irsk red ale.


Oppskriften vil bli lagt ut ved en senere anledning.
Da har vi kommet igang med vår ølblogg. Her vil vi legge ut våre oppskrifter og bilder av våre bryggedager.

Første bilde ut er av vårt fjerde brygg som er en fantastiske Amrikansk IPA med ca 100 IBU. Den har fått navnet 100 Cali.

Mer info om dette ølet og våre tidligere øl vil komme senere.