søndag 13. mai 2012

Ølbryggerkurs

Siden bloggen vår ble startet opp en stund etter at vi startet å brygge vil vi nå kort fortelle hvordan det hele startet.

Det var lørdag den 29 oktober 2011 og vi befant oss på skolekjøkkenet på Fjell Ungdomsskole, Sotra. Folkeuniversitetet hadde satt opp et kurs i ølbrygging som vi hadde meldt oss på. Kurs var på 8 timer og skulle lære oss kunsten å brygge hjemmelaget øl. Som lærer for kurset hadde Folkeuniversitetet fått inn Robert Smith-Hald som (i skrivende stund) har vært norgesmester i ølbrygging hele fem ganger.



Siden vi hadde relativt kort tid på oss så var det første vi gjorde å måle opp og kverne korner. Kornet ble kvernet på en maltmølle. Det var veldig viktig at kornet ikke blir malt til mel. For å få best utnyttelse av kornet så skulle det bare "knekkes/åpnes". Vannet ble også satt på. Tar litt tid å varme opp 25 liter vann til 70 grader.



Etter at vannet var varmet opp og kornet hatt oppe begynte teorien rundt ølbrygging, og vi fikk en innføring i hva ølbrygging egentlig innebærer. OG, FG, malt, Smaksmalt, Aromahumle og bitterhetshumle for å nevne noe.


Etter flere timer med  teori og praksis gjennomgang satt vi igjen med nærmere 30 liter øl som ble fordelt ut til deltagerne. Vi fikk ca 4 liter øl hver. Ølen ble en Jule Pale med 5.4% alkohol og en IBU på 30.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar