mandag 30. september 2013

Blond ble APA
Vårt 18. brygg ble brygget den 3. august. Denne ølen skulle bli vårt bidrag til Bjorleik 2013.

I år var det ganske frie tøyler på hva som skulle brygges. Det eneste kravet var at det skulle være en "single-hop-øl" med Cascade humle.

Vi tok utgangspunkt i vår Blond (Brygg nr 16), men tilsatte litt mer humle for at stilen til en APA skulle infries.

Ole Vidar sitt speilbilde i bunnen av krabbekokeren.

Vi kunne dessverre ikke være med på Bjorleik i år, så vi fikk en positiv overraskelse da vi sjekket resultatet fra konkurransen på Nordbryggforumet. VI FIKK PLASS NR 2 :D

Vi er veldig stolte over plasseringen. Vi lovet oss selv i fjor at vi skulle komme sterkere tilbake i år. Fjorårets plassering var jumboplassen så det skulle mye til for å bli dårligere enn det. I år var det 13 bidrag så vi er meget fornøyde med oss selv.

Vi har nå lagt listen veldig høyt og håper vi klarer å følge opp i neste konkurranse. Vi skal snart i gang med brygging av året juleøl. Hvis kravene til en fremtidig juleølkonkurranse havner inn under stilen vi har valgt så blir vi å stille.

torsdag 20. juni 2013

To sommerøl, Blond og Pils. 

9 mai rigget vi oss opp med å brygge to brygg. Vi har lenge hatt planer om å brygge en pils så etter å ha avlyst den minst 5 ganger så bestemte vi oss endelig for å fullføre brygget i dag.

I tillegg til å brygge to brygg så har vi modifisert kjølekolben vår. For å få en mer effektiv kjøling har vi utvidet kjølekolben med 2 meter rør. Det var ikke så lett å bøye røret, men resultatet ble veldig bra (se bilde under). Kjølingen gikk kjappere. Rask kjøling = bedre øl :)


Dagens første brygg ble en Blond. Den fikk en alkoholprosent på 5%. Det ble en fantastisk lettdrikkende sommer øl.



Også i år har Vestbrygg valgt å ha en Sommerøl konkurranse. Sommerølkonkurransen har to kategorier. Engelsk Best Bitter og Amerikansk Pale Ale. Vi var så heldige at vår Blonde Sommerøl oppfylte kravene for å stille i kategorien for Amerikansk Pale Ale. Vi har levert inn vårt bidrag og venter i spenning på resultatet.

Kveldens andre øl var ble en Pils. Det er lenge siden vi kjøpte inn ingrediensene til pilsen, men hver gang vi skulle brygge så har det kommet noe i veien. Skulle nesten tro at det hvilte en forbannelse over pilsbryggingen for oss. Hele bryggelaget kunne ikke stille på denne bryggedagen, men for å få pilsen ut i verden valgte vi å fullføre brygget allikevel.

Brygget måtte stå lagret i en måned på 10-15 grader før vi kunne tappe den på flaske. Etter at ølet ble flasket så må det stå lagret i ca 4 grader i et par måneder til før den kan drikkes.


Ølet vil være klart til i begynnelsen av august. Vi gleder oss til at ferien er ferdig og vi kan smake på de edle dråpene.

søndag 31. mars 2013

Første brygg 2013

Sendt, men godt. Årets første brygg gjorde vi lørdag 16 mars. Vi valgte å lage et restebrygg siden vi hadde så mye ubrukt korn fra tidligere brygg. Når oppskriften var ferdig viste det seg at ølet ble en Rad Ale. Vi brukte også en humle som ikke var merket. Humlen luktet ikke så kraftig så vi er spent på hvordan den blir. Vi brukte den som aromahumle. 
 
 

Vi har hatt litt problemer med å få rett OG på brygget vårt så vi har denne gangen valgt å gå tilbake til at mesketiden skal vare i 1.5 timer. Tidliger (utenom de første bryggene) har mesketiden vært 1 time. Resultatet av 1.5 time mesking ble at vi fikk samme OG på vørteren som vi har i oppskriften.

Her er vaskingen i gang. Ole Vidar sin vaske anordning funker som en drøm.

Bryggingen vår har tidligere gått smertefritt, men vaskingen har vært litt tungvint. Vi har måtte løfte og holde meskeposen oppe mens vi vasket. Dette har nå Ole Vidar laget en ordning på som gjør at det bli lettere. Han fjernet bunnen av innerkjelen til krabbekokeren og laget fester på den slik at den kan settes oppå kjelen. Nå slipper vi å holde meskeposen opp under vaskingen, vi fester den bare enkelt med tau eller kliper.

 
 
Vørteret fikk en fin og gylden sjokoladebrun farge. Vi er spente på hvordan ølet blir. Det luktet iverfall veldig godt.

lørdag 9. mars 2013

Siste brygg 2012

Siden det er stor tradisjon for juleøl i Norge ønsket vi å avslutte bryggeåret 2012 med å lage vårt eget juleøl. Vestbrygg hadde annonsert at de skal ha en juleølkonkurranse så da passet det jo bra å lage en juleøl som vi kunne delta med. Vi ønsket å lage en juleøl som var unik med en smak som vi ikke tror noen andre har laget før.


Bryggedagen ble den 20. oktober. Vi tok utgangspunkt i oppskriften til vårt første øl True PDM. For de av dere som har lest vår blogg husker vel at True PDM var av typen Baltic Porter. En mørk og god øl. For å gjøre den litt mer juleaktig tilførte vi ølet lakrisrot for å få en fin og søt smak.

 Klar til tapping.

Vi ønsket jo å eksperimentere litt med øllet så vi  delte ølet i to. Den ene delen gjorde vi ikke noe med. Den andre delen derimot.Vi tenkte: "Hva kan man så tilføre juleølet som har med jul å gjøre og som vi tror aldri har blitt forsøkt tidligere". Akevitt selvfølgelig. Akevitt er jo noe av det aller norskestet som vi finner rundt mange middagsbor på en julekveld. Så hvorfor ikke kombinere dem. Det må jo bli en slager.

 Her blir juleølet til konkurransen flasket.

Juleølet er blitt levert inn til Vestbrygg så vi venter tålmodig på resultatet som de sier vil komme rett før påsken. Ønsk oss lykke til.